Rondreizen in Indonesië en Bali

Rondreizen in Indonesië en Bali


Ervaar tijdens een reis door Indonesië de vele tegenstellingen van het land. Elk eiland is gekenmerkt door eigen religie, gebruiken, kleding en architectuur. Bezoek op de mooiste plekjes van Java de prachtige Islamitische tempels en ontdek op Bali de indrukwekkende Hindoeïstische godencultuur.

Praktische informatie Indonesië en Bali

Ga goed voorbereid op reis! Heeft u een wereldstekker nodig, kunt u water uit de kraan drinken en moet u misschien een visum regelen? U vindt hier de antwoorden op deze belangrijke vragen voorafgaand aan uw reis.

Elektriciteit

Er is een voltage van 220 Volt. Aparte stekkers heeft u niet nodig. Het kan gebeuren dat de stroom uitvalt, waarna het hotel overschakelt op de eigen stroomgenerator. De 'storing' duurt vaak slechts enkele minuten. Wel adviseren wij u een zaklantaarn mee te nemen.

Eten en drinken

Rijst is het hoofdbestanddeel van iedere maaltijd. Bij de maaltijd worden twee of meer verschillende groentes geserveerd, gecombineerd met een vlees-, vis- of kipgerecht.
Sambal en groente uit het zuur vervolledigen de maaltijd. De Indonesische keuken is over het algemeen behoorlijk heet, hoewel de keuken steeds meer is afgestemd op buitenlanders.

Wanneer u in een rode peper hapt, neemt u dan snel een hapje witte rijst of een schepje suiker en ga niet zoals wij gewend zijn veel water drinken.
Om maag en darmklachten te voorkomen is het belangrijk, dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild is. Het eten van salades is af te raden.
Daar staat tegenover, dat Indonesië enorm veel exotisch fruit heeft. Mango’s, verse ananassen, rambutans, bananen en papaja’s smaken het lekkerst, wanneer ze vers geplukt zijn!
U zult ze in overvloed aantreffen bij de buffetten en in de stalletjes langs de weg. In de eetstalletjes (de warungs) langs de weg kunt u als toerist beter niet gaan eten, hoe lekker de geroosterde stokjes saté ook ruiken.

Het drinken van leidingwater is zeer sterk af te raden! Het beste koopt u flessen water onderweg en gebruikt u dit ook om uw tanden mee te poetsen. In de meeste hotels zult u ook flesjes water aangeboden krijgen op de kamer. Alle internationale frisdranken zijn te koop, evenals verschillende importbieren. Alle geïmporteerde dranken (sterke drank en wijn) zijn echter enorm duur.

Indonesië is een goedkoop land en u kunt er voor veel minder geld lunchen of dineren dan in Nederland, ook de drankjes (vooral pure fruitsappen) zijn er goedkoop.
Let wel even op dat men er geen (slecht) water bij doet!

Fotograferen

U zult in Indonesië naar hartenlust kunnen fotograferen: prachtige rijstvelden en theeplantages, kleurrijke markten, bedrijvige stations en nog veel meer.

Algemene informatie digitale fotografie:
Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte. FOX  raadt u aan om van huis uit voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen met een wereldstekker.
Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan gebeuren dat fotograferen van bepaalde (militaire) gebouwen of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Maakt u toch foto's dan is de kans groot dat u uw memorycard kwijt bent en ook nog een boete krijgt.
Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan gebeuren dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

Geld en Valuta

De nationale munteenheid in Indonesië is de Rupiah. (1 Euro = 12500 Rupiah, koers maart 2013).
De biljetten zijn allemaal even groot, de kleuren zijn echter bij elk bedrag verschillend.

Contant geld en reischeques
U kunt prima geld uit de geldautomaten halen (maximaal 1,5 miljoen Rupiah per keer mogelijk). Wij raden u tevens aan om een kleine hoeveelheid contant geld in Euro's of Dollars mee te nemen. (let op: biljetten ZONDER scheuren, zonder vouwen en volledig onbeschreven en wat betreft de Dollars, niet ouder dan seriejaar 1999). Deze kunt u makkelijk wisselen bij hotels, postkantoren en banken. In toeristencentra staan de wisselkantoren op elke straathoek, maar de koers in de grote hotels is meestal ongunstig.

U kunt ook voor leuke prijzen de mooiste souvenirs kopen, maar laat u niet oplichten en ding af! Overgebleven Rupiah kunt u op de luchthaven terugwisselen naar Amerikaanse Dollars. Let erop dat u wat geld overhoudt voor de vertrekbelasting!

Indien u gebruik maakt van uw creditcard of uw pinpas, is het van het grootste belang dat u uw bankkaart of creditcard niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw bankkaart. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan zien als u betaalt of geld opneemt. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Nuttige adressen

Ambassade van Indonesië
Woluwelaan 38
1200 Sint-Lambrechts-Woluwe, Brussel
België
Tel: +32 2 775 01 20

Belgische Ambassade in Indonesië:
Deutsche Bank Building - 16de verdieping
Jalan Imam Bonjol 80
10310 Jakarta
Indonesië
Tel : + (62) 21 316.20.30
Fax : + (62) 21 316.20.35

Reisbegeleiding

Op de luchthaven ontmoet u uw reisleider/ster, die u gaat begeleiden op het betreffende eiland. De reisleider/ster is veelal woonachtig op de bestemming en spreekt Nederlands. Bij het verlaten van, bijvoorbeeld Sumatra, wordt u uitgezwaaid door uw reisleider/ster en op het volgende eiland bijvoorbeeld Java weer welkom geheten door de volgende, Nederlandssprekende reisleider/ster.
Tijdens het verblijf op Bali zult u op de luchthaven worden verwelkomd door een vertegenwoordiger van onze lokale agent, die u naar het hotel brengt. Let op, dit geldt alleen als u de transfers via FOX geregeld heeft! Op vaste tijden zal de FOX-vertegenwoordiger u in uw hotel bezoeken en u desgewenst adviseren welke optionele excursies u op Bali of Lombok kunt maken.

Souvenirs

Er is in Indonesië veel te koop! Met een verbazingwekkend snel tempo worden warenhuizen en winkelcentra gebouwd. Hier kunt u tegen vastgestelde prijzen allerhande luxe waren en souvenirs kopen variërend van houtsnijwerken, batik, gouden en zilveren voorwerpen, sieraden, wajangpoppen en nog veel meer.
Op markten en in kleine winkeltjes onderweg is ook van alles te koop, maar hier is het wel belangrijk dat u gaat afdingen.
Laat u niet afschrikken door de opmerkingen van de verkoper, die roept bankroet te gaan.
Afdingen is een sport en gaat met veel show gepaard. Begin met de helft van de vraagprijs om daarna op ongeveer 40% onder de vraagprijs te eindigen.
Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de douane: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/Bijkomende_reisinformatie/douane/

Telefoon en internet

In de grote steden kunt u bij postkantoren en hotelrecepties rechtstreeks telefoneren of faxen met Nederland. Houdt u er rekening mee dat de hotelreceptie een behoorlijk bedrag extra rekent voor bemiddelingskosten. Mobiel bellen is in bijna alle regio’s mogelijk, maar het is een dure aangelegenheid. Wij adviseren u vooraf bij uw provider na te gaan wat de kosten zijn.

Let op: Indonesië heeft een afwijkende landentoegangscode voor België: 001-321 gevolgd door het netnummer en abonneenummer.

Overal in Indonesië vindt u internetcafés, een goede manier om in contact te blijven met het thuisfront!

Tijdsverschil

Indonesië is ingedeeld in drie verschillende tijdzones. Op Java en Sumatra is het vijf uur later en met Bali en Lombok is het tijdverschil zes uur. In de wintertijd komt er nog een uur bij.

Tips en fooien

In Indonesië doet men alles voor u met een glimlach, maar er wordt altijd gerekend op een tip als u bijvoorbeeld een foto maakt van een rijstplukster, als men u helpt bij het oversteken of als men uw koffer in uw kamer heeft afgeleverd. Het is aan te raden om een aantal briefjes van 1000 Rupiah bij u te dragen, zodat u altijd iets kleins bij de hand heeft. In de hotels en restaurants wordt de tip al op de rekening verwerkt, u hoeft dus niet nog extra te geven!

Vaccinaties / Gezondheid

Per reis vindt u up-to-date informatie over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan de website te raadplegen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen (www.itg.be).

LET OP! De informatie is van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Veiligheid

Zoals in ieder land dient u ook in Indonesië goed op te letten op uw eigendommen. Zeker wanneer u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet u extra op uw spullen passen. Uw paspoort, uw geld en cheques kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Waardevolle sieraden kunt u het beste thuislaten.

Vervoer

FOX gebruikt de beste bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn. U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn, dan dat u hier gewend bent. 
De fietsriksja of tuk-tuk is het vervoermiddel bij uitstek in de stad. Een ritje kost gemiddeld € 1,50. Het is verstandig om, voordat u instapt, de ritprijs af te spreken. Dit om onaangename misverstanden te voorkomen. Taxi’s vindt u alleen in de grote steden. Het is verstandig om de taxi via de hotelreceptie te bestellen. Ook hiervoor geldt: van tevoren de prijs afspreken! Het huren van een auto raden wij af. Verder beschikt Indonesië over een goed spoorwegennetwerk, stadsbussen, intercitybussen en vele minibusjes. Ook worden er veel binnenlandse vluchten uitgevoerd.
Het verkeer in de grote steden kan het beste worden vergeleken met een mierenhoop. Auto’s, brommers, fietsen, bussen, ossenkarren, tuk-tuks, becaks, bemo’s, riksja’s en voetgangers bepalen het straatbeeld. Er wordt links gereden en een claxon is absoluut noodzakelijk!
Het wegdek in sommige steden is niet van optimale kwaliteit. Er is gewoonweg geen geld om dit te fatsoeneren en bovendien spoelen in de regentijd complete stukken asfalt weg.

Wat neemt u mee

Paspoort, kopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS-centrale, telefoonnummer van uw bank en creditcard maatschappij om bij verlies bankkaart/creditcard deze te kunnen blokkeren, kopie polis reisverzekering, uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen), telefoon- en faxnummer ATC/FOX Vakanties, geld, bankkaart en eventueel creditcard. Vergeet de pincode, ook voor uw creditcard, niet!